CATRADARS posa fi a la publicació d'imatges provinents del Servei Meteorològic de Catalunya

La pàgina web de http://catradars.meteosearch.es va néixer amb un únic objectiu, fer arribar a tothom la passió per la meteorologia i poder realitzar un bon seguiment meteorològic.

L'any 2013 es va publicar per primer cop una imatge de radar. La bona acceptació de fer seguiment meteorològic en aquest nou portal va fer que s'afegissin més varietat de productes: Imatges de satèl·lit, detecció de llamps, dades en temps real... Cada cop s'anava perfeccionant més un web que ha acumulat 97.000 visualitzacions al període 15 març 2016 - 5 febrer 2017.

Fins avui (6 de febrer de 2017) la web proporcionava les següents imatges:

Totes les imatges s'agafaven dels webs esmentats i es publicaven a CATRADARS per a poder fer un seguiment meteorològic en condicions. El propòsit de CATRADARS mai ha estat treure'n partit econòmic, sinó difondre la passió per la meteorologia i donar als milers d'aficionats a la méteo a Catalunya un lloc web fàcil i còmode on veure tot el que necessitaven. Tant és així que es va decidir des del primer moment que el web mai disposaria d'anuncis ni publicitat de cap mena i així ho hem fet fins avui.

A data del 03/02/2017 ens han fet arribar un escrit des del Servei Meteorològic de Catalunya, signat pel seu director, en el que se'ns comunica que hem de deixar de publicar els seus continguts, ja que son propietat del Servei Meteorològic de Catalunya i son d'us restringit. És per aquest motiu que hem deixat de difondre tots els continguts provinents del Servei Meteorològic de Catalunya i estudiarem quines noves eines a incorporar al web de CATRADARS per poder fer un bon seguiment meteorològic. 

La pèrdua d'aquest contingut serà difícil de suplir. Les imatges de radar eren de molt bona resolució, sense cap mena de "tractament" fet que permetia tenir unes bones imatges de radar. Ara ens veurem obligats a seguir el radar disponible a meteo.cat, amb una imatge "processada" per esborrar falsos ecos que acaba produint una distorsió de la realitat. A més, la pèrdua del radar en superfície (PPI) o el de llarg abast ens privarà de fer un bon ús del potencial d'un radar meteorològic.

Com a reflexió final, dir que en un món en el que tot va cap a l'"Open Data" costa entendre algunes postures. Moltes vegades s'ha especulat sobre el tancament del Servei Meteorològic de Catalunya donada la duplicitat del servei amb l'AEMET. L'SMC sempre ha tret pit de la seva gran importància a Xarxes Socials i la publicació d'un gran volum d'informació al seu web, comparant-se amb grans serveis meteorològics governamentals com Meteofrance o fins i tot la NOAA, però sembla que això últim poc a poc es van allunyant de la realitat. L'AEMET recentment està duent una gran labor en l'open data, oferint ja l'accés a desenvolupadors per utilitzar el seu material (sempre amb Copyright com a propietari) o fins i tot agències meteorològiques com les de França, Països Baixos o els Estats Units arriben a proporcionar models meteorològics per a fer-ne un us no comercial de les dades. Tot plegat entra dins d'una globalització dels serveis públics que permeten a la ciutadania adquirir més coneixements i gaudir en aquest cas d'una gran passió com és la METEOROLOGIA. 

Disculpeu les molèsties.

CATRADARS